Vad skall man ha för egenskaper på en LED armatur?

I detta inlägg hjälper vi dig reda ut de begrepp som man bör beakta vid val av LED belysning. För att få ett bra ljus krävs att alla punkter och rekommendationer beaktas.

  1. Lumen per watt (lm/W) – Lumen anger mängden ljus som kommer ur en ljuskälla och watt hur mycket ström som armaturen förbrukar. Lm/W är således ett bra jämförelsetal för armaturens energieffektivitet. Observera att armaturlumen och lumen på ljuskälla/diod ofta är olika.
  2. Kelvin (K) – Färgtemperaturen på ljuset anges i Kelvin. Ju högre färgtemperaturen är desto blåare är ljuset. Till utrymmen där människor och djur vistas regelbundet rekommenderar vi en neutral vit ljusfärg på 4000-4500K. I utomhusmiljöer kan man använda sig av färgtemperaturer på uppemot 5500K. Forskning visar på att för hög färgtemperatur kan vara skadligt för ögat så det är viktigt att följa rekommendationerna. Detta ser man exempelvis i att tv och skärmtillverkare börjat använda blåljusfilter.
  3. Färgåtergivning (CRI eller Ra) – Färgåtergivning anger hur bra en armatur återger färger. Solens egna ljus har ett Ra på 100 vilket är fullständigt. För att hålla färgåtergivningen på en bra nivå rekommenderar vi Ra80+ för inomhusapplikationer och Ra70+ för utomhusapplikationer.
  4. MacAdam – Anger spridning i ljusfärgen och anges på skalan 0-10 var 0 är det bästa. För produktionsutrymmen rekommenderas MacAdam 2-3 SDCM. För utomhusapplikationer anser vi att MacAdam 5 SDCM är det lägsta att använda.
  5. Avbländning – Detta är inte en teknisk term men är mycket viktigt att beakta. En LED armatur kan på pappret se bra ut men utan avbländning kan den upplevas mycket störande. På Solljus har vi unika lösningar där vi använder oss av både olika reflektorer samt linser.

Related Posts