Livslängd LED

En av fördelarna med LED jämfört med andra belysnings teknologier är att den är pålitlig och har en lång livslängd. Ljusstyrkan på en LED har en tendens att gradvis försämras över en längre tid, jämfört med halogen ljuskällan som slocknar direkt när lampan är trasig.

Det väcker frågan, vilken livslängd har egentligen en LED armatur. För att lösa detta har LED-industrin tagit fram IES LM-80 och TM21 standarden, vilket specificerar hur LED tillverkarna kan testa en LED komponent för att fastställa deras prestanda över tid. Som resultat av detta kan man beräkna livstiden i termen om L70, vilket är tillfället då ljuskällan ligger på 70% av dess initiala lumen värde. (Eller 30% tapp i effekt)

 

Efter ytterligare framsteg i teknologin, så blev pålitligheten mer i fokus i livslängstesterna. Så LED-industrin presenterade värdet som komplement till värdet. Syftet med B värdet var att indikera den procent av ljuskällorna som inte mötte kriterierna föreskivet av L värdet, vilket ger en indikation av pålitligheten hos en ljuskälla att nå sin angivna livlängd.

L70 B50 ovan är specificerad på 50´000 timmar, testet visar att 50% av ljuskällorna har mer än 70% ljusflöde ut. De kvarvarande 50% har mindre än 70% ljusflöde kvar.

KONTAKTA OSS